Várhatóan a Windows 10 őszi frissítése hozza meg a korábban már beígért ARM64 SDK-t. Az x86-os emuláció továbbra is marad 32 biten.

Némi meglepetésre az ARM-os processzorokon futó Windows 10 első kiadása csak a 32 bites végrehajtást támogatta hivatalosan – bár maga az operációs rendszer 64 bites volt, a külső fejlesztők számára ez nem volt elérhető. A Microsoft már eredetileg is ígérte, hogy jön a 64 bites funkció, várhatóan ősszel ez valósággá is válik.

A hírt az Engadget szellőztette meg és a Thurrott.com kérdezett alaposabban utána: a Microsoft a májusi Build fejlesztői konferenciáján tervezi útjára engedni a Windows 10 ARM64 fejlesztői készletet (SDK), amely lehetővé teszi a fejlesztőknek, hogy a Win32-es alkalmazásaikat újrafordítsák natív ARM64-es binárisokra, amelyek így emuláció nélkül tudnak futni az ARM-os chipeken. Ez első körben csak “előnézeti”, vagyis béta állapotú, tesztelhető eszköz, amely várhatóan az ősszel esedékes Windows 10-alverzióban kap hivatalos támogatást. További információkat a Build konferencián ígért a cég.

Élhetővé tenni a Windowst ARM-on

Az Apple várhatóan 2020-tól kezdi meg az ARM utasításarchitektúrájú processzorok bevezetését a személyi számítógépeinél, a Microsoft azonban jóval korábban megkezdte ezt az átállást. A Windows 8-ból készült is ARM-os kiadás (a Windows RT), ez azonban erősen korlátozott funkcionalitása és a rendelkezésre álló processzorok harmatos teljesítménye miatt nem ért el érdemi piaci részesedést.